Elektrik panoları, son tüketici noktalarına dağıtımın yapıldığı; kesici, koruyucu, fonksiyonel ekipmanların tesis edildiği ana terminaller olmaları itibariyle elektrik tesisatın can damarı niteliğindedir.
Elektrik Panosu kontrolleri, standartlara uygunluk çerçevesinde yapılacak bir görsel muayene, artık akım koruma cihazları (kaçak akım röleleri) ve benzeri ekipmanların fonksiyon testleri, çevrim empedansı, hata akımı, hat empedansı ve kısa devre akımı ölçümleri ile kötü kontak, dengesiz yüklenme ve aşırı yüklenme durumlarının tespitine yönelik yapılacak termal kamera incelemelerini içermektedir.
Safer Teknik , Elektrik Panosu Kontrolleri konusunda Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliği, TS HD 60364-6 ve TS HD 60364-4-41 Standardı’na göre akredite bir kuruluştur. Birbirinden farklı sektörlerde, yıllara yayılan tecrübesi ve tamamı mühendislerden oluşan uzman kadrosu ile tüm iç tesisat altyapı ve pano tiplerinde ölçüm ve incelemeleri gerçekleştirmekte ve raporlamaktadır.
1- Pano Görsel Kontrolleri
İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği gereği Elektrik Tesisatı Pano Periyodik Kontrollerinin Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliği ile TS EN 60079 serisi, TS HD 60364-4 serisi, TS HD 60364-5 serisi, TS HD 60364-6 standartlarında belirtilen hususlara göre kontrol edilmekte ve raporlanmaktadır.
1.A- Elektrik Pano Çeşitleri Nelerdir?
Genel olarak kullanılan elektrik pano çeşitleri ve kullanım alanları:
Kuvvet Dağıtım Panoları
Fabrika ya da atölye gibi işyerlerine dışarıdan gelen elektrik, kuvvet dağıtım panolarına ulaşır.
Ana Pano
Elektrik şebekesinden binaya gelen enerji direkt olarak ana panoya ulaşır.
Tali Pano
Binaya gelen elektriğin dairelere verilmesi için tali panolara ihtiyaç vardır.
Dağıtım Panoları
Kullanıldığı yere göre dağıtım panoları, sıva altı ve sıva üstü dağıtım panoları olarak ikiye ayrılır.
Elektrik pano çeşitleri arasında yaygın bir kullanım alanına sahip olan panolardan biri de şantiye panolarıdır.
2-Pano Fonksiyon Testleri
2.A- Aydınlatmanın Ölçümü
Işığın ölçülmesine fotometri denir. Aydınlatma şiddeti ışık kaynağı ya da ışık yayan kürenin gücünü tanımlar. Varsayılan bir kürenin merkezine yerleştirilmiş 1 mum şiddetindeki kaynak, 1 radyanlık yüzeye, 1 lümen şiddetinde ışık akısı yayar, kürenin 1 m² yüzeyinde 1 lüks (lx) ‘lük aydınlanma olur.
Gereğinden fazla aydınlatma, çok aşırı değerlere ulaşmadıkça maliyeti dışında sakıncası olmamaktadır. Ancak parlama ve yansımalara yol açmamalı, istenilen nitelikte ve tekniğine uygun olmalıdır.
Bu nedenle aydınlığın niceliğiyle ilgili gereksinimler, alt sınırlarla belirlenmekte ve çizelgelerde ya minimum değerler ya da minimum yeterli olmak üzere iki değer verilmektedir
2.B- Süreklilik Testi
Elektrik Tesislerinde Topraklamalar Yönetmeliği gereğince ölçüm ve test yapılması gereken konulardan biri de süreklilik testidir.
Elektriksel süreklilik; mekanik, kimyasal veya elektrokimyasal bozulmaya karşı koruma sağlayacak biçimde elde edilmelidir. Elektrik süreklilik testi, arıza çevrim empedansı ölçümü yapmadan önce yapılacaktır.
Süreklilik testinde amaç iki iletken arasındaki direncin ölçülmesidir. Topraklama tesislerinde süreklilik testleri; koruma iletkenlerinin, ana ve yardımcı eş potansiyel baralarının bağlantılarının kontrolü için yapılır.
3-Termografik Muayene
Elektrik akımı, elektrik tesisatı üzerinde ısı enerjisi olarak ortaya çıkan ilave kayıplara sebep olur. Ortaya çıkan bu ısı, tesisat bileşenleri açısından, tamamen işlevselliğin bir sonucu olarak güvenli limitler çerçevesinde seyredebileceği gibi; uygunsuz tesisat kullanımı ve bağlantıları kaynaklı ya da elektriksel yükün karakteristiği ve fazlar arasında yanlış dağıtımı neticesinde güvenli limitler üzerinde seyrederek tesis için risk oluşturabilir.
Termografik muayene, bu gibi risklerin incelenmesi ve tespitine yönelik olarak, elektrik tesisatı bileşenleri içeriğinde yapılan bir çalışmadır. Yapılan muayene sonucu, tesisat bileşenleri arasındaki kötü bağlantı ve temaslar, fazlar arasındaki yük dengesizlikleri, tesisat bileşeni nominal değeri kapasitesinin üzerindeki aşırı yüklenmeler ve oluşan hata akımları tespit edilir. Bu sayede gelecekte yaşanılabilecek olası yangın ve elektriksel çarpılmaların önüne geçilebilir.
Safer Teknik, Elektrik İç Tesisat Ölçüm ve İncelemeleri ve Termografik Muayene konularında ASTM E1934 standardı ve Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliği’ne göre akredite bir kuruluştur. Birbirinden farklı sektörlerde, yıllara yayılan tecrübesi ve tamamı mühendislerden oluşan uzman kadrosu ile tüm iç tesisat altyapıları için ölçüm, incelemeler ve termografik muayeneleri gerçekleştirmekte ve raporlamaktadır.
4- Kaçak Akım
Artık akım koruma cihazları veya bilinen adıyla kaçak akım röleleri, bir hata akımı meydana geldiğinde, oluşan hata akımının hızlı ve etkin bir biçimde ortadan kaldırılmasına yönelik tasarlanmış elektriksel ekipmanlardır. Artık akım koruma cihazlarının etkin bir korumaya yönelik olarak doğru seçilmesi ve ayarlı ise ayarlanması, işlevselliği ve standartlarca belirlenen süre ve hata akımında açma yapıyor olmaları önem arz etmektedir. Bahsi geçen kontroller artık akım koruma cihazına yönelik olarak gerçekleştirilecek ölçümler ve bir dizi inceleme ile yapılabilir.
Safer Teknik , müşterilerinin talebi doğrultusunda, Elektrik İç Tesisat Ölçümleri, Elektrik Panosu Kontrolleri veya Topraklama Ölçümleri ile beraber artık akım koruma cihazı kontrollerini de gerçekleştirebilmektedir. Safer Teknik, Elektrik Tesislerinde Topraklamalar Yönetmeliği, Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliği, TS HD 60364-6 ve TS HD 60364-4-41 Standardı’na göre akredite bir kuruluştur. Birbirinden farklı sektörlerde, yıllara yayılan tecrübesi ve tamamı mühendislerden oluşan uzman kadrosu ile artık akım koruma cihazı test ve ölçümlerini gerçekleştirmekte ve raporlamaktadır.
5- Topraklama Ölçümleri
Bir tesis içerisinde elektriksel güvenliği sağlamanın önemli adımlarından biri, iyi bir topraklama sisteminin kurulmasıdır. Topraklama sistemleri, bir hata (kaçak) meydana geldiğinde, tesis içerisinde adım gerilimlerini düzenleyerek, oluşması muhtemel hata akımlarını sınırlamayı veya tamamen engellemeyi amaç edinmektedir. Tesis özellikleri ve gereksinimlerine bağlı olarak TT, TN veya IT topraklama sistemleri tercih edilebilir. Bu üç sistemin muayenesinde dikkat edilecek farklı konu ve parametreler mevcuttur.
Topraklama sistemlerinin güvenirliliği ve işlerliğinin kontrolü, tesis güvenliği açısından azami öneme sahiptir. Elektrik Tesislerinde Topraklamalar Yönetmeliği ve İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği gereğince, topraklama ölçüm ve incelemelerinin en az yılda bir kez yapılması zorunlu hale getirilmiştir. Yine İşyeri Bina ve Eklentilerinde Alınacak Sağlık ve Güvenlik Önlemlerine İlişkin Yönetmelik kapsamında, topraklama ölçüm ve incelemelerinin Elektrik Tesislerinde Topraklamalar Yönetmeliği hükümleri dikkate alınarak gerçekleştirilmesi ve kayıtlarının tutulması gerekmektedir.
Safer Teknik topraklama sistemlerinin muayenesi konusunda Elektrik Tesislerinde Topraklamalar Yönetmeliği’ne göre akredite bir kuruluştur. Birbirinden farklı sektörlerde, yıllara yayılan tecrübesi ve tamamı mühendislerden oluşan uzman kadrosu ile tüm topraklama sistemleri için ölçüm ve incelemeleri gerçekleştirmekte ve raporlamaktadır
6-Yıldırımdan Korunma Tesisatı
Yıldırım kısa bir süre zarfında meydana gelen yüksek güçlü bir doğa olayıdır. Meydana gelen elektriksel deşarj, yangınlar ve yanı sıra; yaşam ile yapılaşmanın olduğu yerlerde can kayıpları ve maddi kayıplar meydana getirebilmektedir.
Yıldırımın oluşması sonrasında, toprağa güvenli deşarjının sağlanmasına yönelik olarak, tesislerde yıldırımdan korunma sistemleri kurulmaktadır. Yıldırımdan korunma sistemlerinin taşıması gereken nitelikler ve gerçekleştirilmesi gerekli periyodik ölçüm ve muayeneleri standartlar dahilinde tanımlanmıştır.
Yıldırımdan korunma sistemleri, yapısal olarak dış ve iç yıldırımdan korunma sistemleri olarak iki ayrı alt başlık biçiminde değerlendirilebilir.
Dış yıldırımdan korunma sistemleri, korunması istenilen alan veya tesisin çevresel, yapısal koşullarının değerlendirilmesinden başlanarak, hava sonlandırma iletkenleri, indirme iletkenleri, bağlantı aparatları ve fonksiyonel aparatlar ile topraklama tesisinin değerlendirilmesini kapsar.
İç yıldırımdan korunma sistemleri ise, tesis içerisinde alınması gerekli görülen yalıtım önlemleri, eş potansiyel kuşaklama ve süreklilik kontrolleri ile tesis edilmiş darbe koruma cihazlarınının (SPD, parafudr) fonksiyonel kontrollerini kapsar.
Safer Teknik , Yıldırımdan Korunma Sistemleri (Paratoner, Faraday Kafesi)’nin Muayenesi konusunda TS-EN 62305-1, TS-EN 62305-3 Standartları’na göre akredite bir kuruluştur. Birbirinden farklı sektörlerde, yıllara yayılan tecrübesi ve tamamı mühendislerden oluşan uzman kadrosu ile ölçüm ve incelemeleri gerçekleştirmekte ve raporlamaktadır.
7- Jeneratörlerin Periyodik Mayenesi
Jeneratörler, elektrik kesintileri ve dalgalanmaları esnasında tesisin ana besleyicisi konumundadırlar. Ürettikleri yüksek güç ve görevleri itibariyle jeneratörlerin periyodik muayenesi, tesis güvenliği ve sürekliliği açısından önem arz eder.
Jeneratörlerin gerek tasarımları, gerekse konumlandırıldıkları alanların çevresel koşulları itibariyle taşıması gerekli nitelikler standartlarca belirlenmiştir.
Safer Teknik, birbirinden farklı sektörlerde, yıllara yayılan tecrübesi ve tamamı mühendislerden oluşan uzman kadrosu ile jeneratör muayeneleri gerçekleştirmekte ve raporlamaktadır.
8- Yangın Algılama ve Uyarı Sistemleri
Jeneratörler, elektrik kesintileri ve dalgalanmaları esnasında tesisin ana besleyicisi konumundadırlar. Ürettikleri yüksek güç ve görevleri itibariyle jeneratörlerin periyodik muayenesi, tesis güvenliği ve sürekliliği açısından önem arz eder.
Jeneratörlerin gerek tasarımları, gerekse konumlandırıldıkları alanların çevresel koşulları itibariyle taşıması gerekli nitelikler standartlarca belirlenmiştir.
Safer Teknik, birbirinden farklı sektörlerde, yıllara yayılan tecrübesi ve tamamı mühendislerden oluşan uzman kadrosu ile jeneratör muayeneleri gerçekleştirmekte ve raporlamaktadır.